Door Out Sport ВОДИЧ

Поглавје 4

ДОС методи на учење

3. РАКА И СТАПАЛО

Тема: промени во животната средина, учество, издржливост
Целна група:

Г17+

Големина на група:

10-20 учесници поделени во две групи

Време:

Препорачливи се 90 минути.

Давањето на упатства трае 10 минути

Секое полувреме треба да трае 20 минути со паузи од 10 минути.

Последните 30 минути се за дебрифинг и евалуација.

Материјали и поставување: Активноста ќе биде на поле, пожелно со голови. Потребна е топка, знаци за означување на тимовите и нешто за обележување на головите ако нема.
Преглед:

Учесниците ќе играат фудбал и ракомет во исто време. Тимовите кои играат ќе се согласат за правилата. Нема голмани во играта. Поен се запишува за тимот ако другиот ги прекрши согласените правилата на фер плеј.

Подготовка:

Оваа активност е физички напорна. Треба да проверите дали вашите учесници се способни да учествуваат и дали имаат некои здравствени проблеми кои ќе ги спречат да учествуваат. Секој тим треба да има барем тренер, но можете да додадете и други улоги за да ги вклучите сите учесници кои не можат да играат. Ви треба барем еден помошник фасилитатор за оваа активност за да имате јасен преглед на она што се случува.

Упатства:
 1. 1. Поделете ги групите во два тима. Кажете им за задачата со упатства и објаснете им како ќе го следите резултатот и ќе ја следите играта. Пред играта, тимовите треба да направат краток брифинг за да се согласат за правилата на играта. Конкретно треба да наведат во кој случај ќе се даваат поени на тимот. Секој тим треба да има 4 активни играчи во даден момент. Треба да има барем едно девојче во тимот цело време. Кога некоја ситуација е предизвик, двата тима разговараат и се одлучуваат на решение.

  2. Тимовите потоа се повлекуваат и бираат име, тренер и други улоги во тимот и разговараат за нивните тактики.

  3. Започнете со играта и следете ги правилата за доделување на поени.

  4. По играта започнете со дебрифинг.

  Идеи за дебрифинг и евалуација:

  Дадете еден збор за да опишете како се чувствувавте за време на играта.

  Дали имаше некои големи проблеми или конфликти за време на играта? Дали двата тима ги следеа правилата?

  Како ја решивте конфликтната ситуација?

  Што забележавте за другите играчи?

  Кога игравте, што правевте?

  Како комуницираше тимот меѓу себе?

  Проектот “Door Out to more Sport for all” е кофинансиран од Европската Унија.