Ние, чуварите – Платформа за борба против насилството во спортот

Проблемот со насилството во спортот е распространет проблем во Србија и Северна Македонија. Особено меѓу врсниците, при што многу од нив доживеале некаков облик на насилство во нивните животи. Посебно штом многу луѓе редовно посетуваат спортски клубови, во овие динамични групи луѓе, меѓусебната пресметка, насилството и притисокот од врсниците се постојани закани.

Иако многу спортски клубови се обидуваат да спроведат мерки за запирање на насилството, мнозинството едноставно не знаат како да се справат со насилството. Несоодветната имплементација на некои лични методи за спречување на насилството најчесто не може да го спречи, а во најлош случај може уште повеќе да го интензивира.

Затоа „Ние, чуварите“ создаде прирачник и заедница посветена на решавање на проблемот со насилството во спортските клубови. Преку активната заедница и упатството, можеме да помогнеме со овој проблем и се надеваме дека ќе создадеме безбеден и добредојден простор за сите што сакаат да се занимаваат со спорт.

0 Comments